Topic: Apgūstam Method Feeder/Осваиваем Method Feeder
Šis stāsts būs no viena angļu makšķernieka,par to kas viņam ir tuvāks method copē,par sešām labākajām ēsmām paredzētām Method Feeder!
Labākās Stīva Ringera ēsmas priekš Method copes!
http://www.gofishing.co.uk/Angling-Time … hookbaits/
Vairums makšķernieku noglabā āķi ar ēsmu iekš barības,vai-tad nav vienalga kas ir uz āķa?Stīvs Ringers uzskata,ka nav gan...tamdēļ piedāva savu "Super Six" ēsmu varīāciju.
ļoti maz makšķernieku saprot cik svarīga ir pareizas ēsmas izvēle copējot ar Method fīder.
Bieži vien jūs noglabasiet ēsmu barības bumbā tā,lai viņa nebūtu redzama,bet lai kā arī būtu,tā tomēr ūdeni atradisies blakus jūsu baribai un tad būs svarīgi kādu ēsmu jūs piedāvājat zivij!
Ja piedāvatais kumos zivij būs pa prātam,viņa noteikti to nobaudīs,pretējā gadijumā viņa to ignorēs un ēdīs daudz pievilcīgāku viņas skatījumā barību.Tāpat liela nozīme ir kontrastam,svarīgi lai ēsma atšķirtos pēc krāsas,formas un pats galvenais būtu pēc iespējas gardāks kumoss!
Svarīgs ir ne tikai ārejais izskats,svarīgs arī ir kumosa lielums!
bija gadījums,vienā no nelielajiem komercdīķiem,jamet bija uz pretējo krastu,zem stāvas krasta līnijas.noķet neko nespēju,bet stulbākais bija tas,ka zivs klādbutne bija manāma - sitieni pa ēsmu,auklas aizķeršana ļava to noprast.bet cope kuru varētu realizēt nesekoja!Ēsma bija parasta pellete 8mm uz mata.nolēmu to mainīt pret 6mm pelleti no tā paša ražotāja.Cope sekoja nākamajā iemetienā.Sākumā likas ,ka tā ir tikai veiksme,bet pārejot uz 8mm pelleti,vēlak atgriežoties uz 6mm pelleti ļāva saprast ,ka tā ir likumsakarība.Vairs nebija šaubu par to uz ko jaturpina copēt.Bija skaidrs,ka zivs ūdenskrātuvē nav daudz un ēdamā tai pilnīgi pietiek lai neliktos ne zinis par super-gardo kumosu,ēda tik daudz cik nepieciešams.Barības sastāvā nebija pelletes 8mm,turklāt sīkā frakcija bija pārpilnam,tas zivij lika ņemt to kas pieejams.
Tas mūs noved uz pārdomām par ēsmas variācijām,katru copi ir jāmeklē optimālais variants.tad lūk būs superīgākās sešas ēsmas,tās kuras visvairāk izmanto Stīvs Ringers.
Miruši mušu kāpuri
Tā bija viena no pirmajām ēsmam ko izmantoju uz Method,ši ēsma pārdzīvoja daudz izmēģinājumus un ne reizi vien ir sevi attaisnojusi copē.Kau arī tagad tā nav tik populāra,kā agrāk.
Pa šiem gadiem esmu nonācis pie secinājuma,ja cope ir smaga,sarežģīta tad nav labākas ēsmas,kā viens miris,sarkanais muškāpurs uzlikts uz āķa.Ideāla variāntā uzsēdināts uz 18 numura āķi.
Mana teorija ir sekojoša:ja zivs udenstilpnē nav daudz un uz copes punkta nav dzīvbarības(konkurences),zivs pirmāmkārtām ēdis ēsmu.Tāpēc vienam muškāpuram ir lielākas izredzes nonākt zivs mutē.Muškāpura tonis lai paliek jūsu izvēlē,bet manuprāt sarkanā krāsa zivij patiks labāk,kaut gan pats ņemu līdz dažādu krasu muškāpurus.
Kā pareizi sagatavot muškāpurus copei
Daži makšķernieki vienkārši uzlej verdošu ūdeni virsū sarkaniem muš kāpuriem,bet tas bieži vien padara tos bālus.Es daru tā - ieberu nepieciešamo daudzumu baribas traukā,uzleju auksto ūdeni tik daudz,lai tas knapi pārklātu muškāpurus.Pēc tam pakāpenisk leju klāt verdošu ūdeni,lēnām pārmaisot,sekoju līdzi,lai muškāpuri nepārvāritos,līdz bridim kad tie pārstās kustēties.Tad viņi nepārvārīsies un saglabās savu sarkano toni.Noleju ūdeni un safasēju hermētiskos maisiņos vai kastītēs un ņemu līdz uz copi.
Šķiņķa gabaliņi
Tā ir ēsma pie kuras esmu nonācis pēdējos gados makšķerējot ar Method.Nezinu kāpec,bet 8mm šķiņķa gabaliņi uzlaboja copi.Vairākkārt ir bijis kad makšķerē uz kādu vienu ēsmu,bet copes izsīkst.Tad uzliec šķiņķa gabaliņu un copes atjaunojās.
Tā pat šķiņķa gabaliņu izmantošana pozitīvi ietekmē vidējo zivs lielumu.Atceroties copi kādā populārā komercdīķi,secināju,ka tie kas izmantoja šķiņķa gabaliņus ēsma ķera lielākus ekzemplārus,nekā tie kas copēja piemēram uz pinkām.Atceroties par to gadījumu,es tagad dodu priekšroku šķiņķa gabaliņam uz mata sistēmas ar āķi №14 GURU QM1.
Mīkstā pelete
Mīksta pelete - ir vēl viena lieliska ēsma copejot ar Method.Pārsvara dēļ sava viegluma un mīkstas struktūras.Viņas ir vieglas un kad zivs barojas,divas peletes uz mata sistēmas ar aķi №14 GURU QM1,daudz vieglāk nonak karpas mutē,nekā cietākas peletes,granulas.Lai katru reizi copē nebūtu jasagatavo peletes,es līdz vadāju 6mm peletes no Dynamite Baits.Es ticu,ka peletes un barība vienā krasā dod vairāk copes.Es izmantoju sekojošas peletes: Swim Stim Natural - naturāla krasā,Source – sarkanas un Green Swim Stim – zaļas.Tas dod man trīs krasu variācijas,pēc kurām pagatavot barības maisījumu.
6мм/8мм parastās peletes.
Es izmantoju 6mm un 8mm parastās peletes ar mata sistēmu un gumijas bandažu uz āķi №14-16.Dažadās udenstilpnēs zivīm ir atšķirīga gaume - vienā vieta labi copē uz 6mm,cita uz 8mm peletēm.Krāsu arī izvelos pēc izmantojamās barības toņa.Tas ir sevišķi svarīgi copējot uzmanīgu zivi komercdīķos.Vēl no plussiem var minēt cieto peletes struktūru.Tas liek neuztraukties par to,ka sīkzivis noēdis peleti,pirms pienaks lielakas zivis.
8mm boilas.
Visa šā gada garumā 8mm boilas Ringers White Shellfish ar āķi №14-16,bija nummur viens manā arsenālā.Es to saistu ar to,ka boila baltā krāsā ir labi pamanama ūdenī uz grunts.Es makšķerēju ar Method,izmantojot barības maisījumu Ringers Red un 1mm peletes,granulas no Swim Stim Natural un Dynamite Baits.Galējs barības sajaukuma tonis bija spilgti sarkans un balta boila uz barības fona izskatījas vienkārši fantastiski!Kad zivs tuvojas barības galdam,tad pirmais kas nonāk viņas redzeslokā ir balta boila.Kā man liekas,kā minimums tas zivī izraisa interesi.Tādēļ balta boila man ir pirmajā vietā,bet tikai tādā gadījumā,ja copes vietā ir daudz zivis un ir liela barības konkurence.
Savukārt ja zivij ir laiks lēnam baroties,viņa drīzak var nobīties,vai arī vienkārši ignorēt boilu.Bet ja tomēr uz barības galda ir zivis,konkurence par barību,tad visdrīzāk zivs pirmamkārt velesies uzēst tieši boilu.Tā pat ir ieteicams pie sevis turēt sarkanas un dzeltenas boilas,jo vienmēr pastāv dažādi copes varianti.
Pasta
Vie no copes reizēm bij tāds atgadījums,es biju izmēģinājis visas iespējamās ēsmas,bet rezultātā nekas nelīdzēja.Bet zivs bija,to varēja manīt pēc minimālam spices kustībām.Beigu beigās es izveidoju no Method barības pārpalikumiem pastu,aplipināju ar to boilu un ielipināju parastā Method barībā.Pēc iemetiena sāka paradīties daudz pamanāmākas copes,bet piecirst es nespēju - likās,ka zivij patīk tikai barība,bet ne boila.Nācās to nomainīt uz parastu 8mm peleti un apsm€r€t to ar pastu.Tas deva rezultātu.Matu sistēmai izmantoju āķi №12 GURU QM1.Nākamajā copē ja ir manāma zivs klātbūtna,bet viņa nevēlās ēst piedāvāto kumosu,mēģiniet no savas Method barības vai peletsiem izgatavot pastu.iespējams tas varēs jūs patīkami pārsteigt.
Cik jums zināms makšķerējot ar Method copes mērķis ir likt zivij ēst piedāvāto barību un kopā ar to ēsmu. Tādēļ ēsma arī tiek paslēpta barībā.Atstājot ēsmu arpus barības,pat uz dažiem centimetriem no tās,jūs riskējat samazināt rezultatīvo copju daudzumu.Tas ir neticami,bet ēsma var atrasties pat 5cm attālumā no barības un palikt neskarta.Manuprāt tas var notikt dēļ augsta atmosfēras spiediena un vietās kur zivis ir pazīstama ar Method barotavām.